302 проекта участват в конкурса на програмата „ФАНТАСИТКО ДО ТЕБ“

302 проекта от цялата страна участват в конкурса на програмата „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“. Най-много предложения за финансиране са получени в област „Образование и култура“ – 222. Проектите в сфера „Здравеопазване“ са 45, а в „Социално предприемачество“ – 35.

„Благодарим на всички, които се включиха в конкурса и ни изпратиха своите предложения. Щастливи сме, че нашата социално отговорна инициатива е разпозната на национално ниво. Сега за нас започва най-трудната част – оценяването на проектите. Това е огромна отговорност, но вярвам, че заедно с моите колеги и експертите в журито ще открием онези идеи, които имат потенциал за устойчивост и реална промяна за различни общности“, коментира Владимир Николов, оперативен президент на ФАНТАСТИКО ГРУП.

В конкурсната процедура тази година участват проекти на неправителствени организации, образователни, културни и здравни институции, продуцентски компании, както и индивидуални проекти. Изпратени са предложения от над 30 населени места в страната, сред които: София, Пловдив, Варна, Бургас, Добрич, Силистра, Стара Загора, Благоевград, Кюстендил, Ботевград, Берковица, Перник, Белене, Дулово, Хасково, Златоград, Трявна, Велинград, Пазарджик, Казанлък, Кубрат. Част от номинациите идват и от малки населени места – с. Хухла, с. Мурсалево, с. Голямо Дряново, с. Леденик и други. За първи път тази година е подадена кандидатура и от представители на българската общност в гр. Мюнстер, Германия.

Във второто издание на конкурса на програмата „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“ всеки кандидат можеше да изпрати по две проектни предложения, а одобрените проекти ще бъдат финансирани с до 25 000лв.

До 30 май 10-членното жури ще оцени проектите, а в началото на юни част от кандидатите ще бъдат поканени на събеседване. На официална церемония на 17 юни ще бъдат оповестени одобрените за финансиране проекти.

В оценяването ще участват Надя Шабани – директор на Българския център за нестопанско право; д-р Мария Янкова – програмен директор „Образование“ в Детския фонд на ООН /УНИЦЕФ/; доц. Снежина Петрова – част от трупата на Народен театър „Иван Вазов“, преподавател и ръководител на департамент „Театър“ в НБУ, доц. д-р Желязко Арабаджиев – началник на Клиника по медицинска онкология в болница „Аджибадем Сити Клиник Токуда“, София и д-р Елица Зафирова – специализант в Клиника по „Дерматология и венерология“ на Военномедицинска академия и носител на „Златен Хипократ“. Членове на журито от страна на ФАНТАСТИКО ГРУП са: Владимир Николов, управител и оперативен президент на компанията, Валентина Божева – вицепрезидент, Светослав Гаврилов – изпълнителен директор, Янислав Стойчев – главен финансов директор и Диана Димова-Йорданова – мениджър „Корпоративни комуникации и връзки с обществеността“.