Сфера на подкрепа
Околна среда

Фантастико ГРУП и HUMANITA

КОНТЕЙНЕРИ ЗА ТЕКСТИЛ НА HUMANITA

Период на проекта

01.08.2019 г.

Описание на проекта

01.08.2019 г.

Всички знаем колко ужасна гледка са изхвърлените стари дрехи, разнасящи се по улиците на София. Хубаво би било всеки от нас се опита поне малко да допринесе за облика и чистотата на мястото, където живее!

Добрата новина е, че, изхвърляйки ненужния ни текстил на правилното място, можем не само да се погрижим за визията на столичните улици, но и да покажем социална ангажираност, да подпомогнем една стойностна кауза.

В подкрепа на това ФАНТАСТИКО се включва в нова инициатива заедно с HUMANITA! Кампанията е насочена към БЧК и целта й е събиране на текстил. Предвидени са специални контейнери, разположени на паркингите на обектите ни в кв. „Дървеница“, на бул. „Св. Климент Охридски“ 15, ж.к. „Младост“ 1 на ул. „Йерусалим“ 22, ж.к. „Люлин“ 6, бул. „Джавахарлал Неру“ 26, бул. „Симеоновско шосе“ 87А, кв. Бояна, бул. “А.С.Пушкин” №64 ,ж.к. „Дружба“ 2, бул. “Проф. Цветан Лазаров” №140, ж.к. „Овча Купел“, ул. „Монтевидео“ №98, ж.к. „Люлин“ 1, ул. “Тома Георгиев” 1, ж.к. „Младост“ 4, ул. „Д-р Атанас Москов“ №15, ул. „Лубляна“ №42А, кв. „Гео Милев“, ул. „Николай Коперник“ № 27, SkyCity Mall, ж.к. „Гео Милев“, ул. „Коста Лулчев“ № 52.

Какво се случва с текстила?

Събраният текстил периодично се извозва до специализирана фабрика за сортиране в гр. Пловдив, където при необходимост се преработва или се подготвя за следващо ползване. Продуктите, които не са годни за употреба, се рециклират. От тях се създават почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и много други продукти, произвеждани от рециклиран текстил. Останалите, които са в добро състояние, се разделят на две. Една част отива в кризисния резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи, като се използва за целево даряване на дрехи на хора в нужда. Друга част от текстилните изделия, се изнася предимно за бавно развиващи се страни в Африка, Централна Америка, Близкия Изток и др.

Така затваряме цикъла като връщаме суровините обратно в икономиката. Създават се възможности за удължаване на техния живот чрез многократното им използване или трансформирането в друг вид продукт.

Да се погрижим за една по-чиста София! И да не забравяме, че носенето на дрехи означава и носене на отговорност към тяхното използване или рециклиране.

Сходни проекти