Колко е важно децата със специални потребности да познават удоволствието от спорта

Студенти доброволци и преподаватели от Националната спортна академия „Васил Левски“ са превърнали в своя мисия това, да показват на деца и младежи с различни възможности удоволствието, смисъла и възможностите, които спортът дава. Треньорите от сдружение „Спортен клуб БГ и спорт за всички“ организират различни спортни активности. С внимание и подкрепа дават възможност на всяко дете да развива различни социални умения и да се чувства прието и равнопоставено.

Плуване, гребане, задържане върху паделборд, игри с топки във водата – това са само част от спортните приключения на 50 деца, които бяха част от лагера „Децата и морето“ миналото лято в Несебър. Родители споделят, че децата им очакват с нетърпение следващия лагер: „Беше истински щастлив, какъвто не го бяхме виждали от много време. Откри, че да си сред компания от деца може да е забавно и приятно“, разказва един от родителите. Друг пък описва треньорите като хора с големи сърца и допълва: „Благодарим от сърце за невероятния треньорски екип, който се раздаваше 24 часа в денонощието, за чудесната наситена програма, която бяхте изработили ….. за приятелската атмосфера, която цареше през цялото време и за приемането, обичта и спокойствието и т.н. и т.н.! Направихте децата и нас много щастливи!“.

По време на лагера децата и младежите участват в щафетни игри на плажа, баскетбол, лека атлетика и други занимания. За първото издание на инициативата, треньорите разчитат на своите лични усилия, за да организират всичко необходимо, използват лично и дадено на заем оборудване. През 2023 г. обаче сдружението получава финансова подкрепа от програмата „Фантастико до теб“, с която е осигурено специфично оборудване за обезпечаване на обучителния процес по плуване, гребане и спортни игри с топка.

„Подготовката и организацията на лагер „Децата и морето“ винаги е предизвикателство, поради големия и специфичен обем на участниците, но ние се стараем да сме професионалисти във всяко отношение. Разбира се, това означава да си подготвен за всичко и да разчиташ, че имаш цялото необходимо оборудване за осигуряване на безопасността и гладкото протичане на учебния процес. Благодарим за подкрепата на „Фантастико до теб“, с чиято помощ закупихме всичко необходимо за спортните занимания за лагера през 2023 и ни дадоха „криле“ да бъдем истински професионалисти“, споделя Ивелина Димитрова, треньор от сдружението.

Включването на щафетни игри на плажа и във водата е важно за децата, защото това им помага да развиват различни умения като ловкост, бързина, издръжливост, работа в екип, толерантност и много други. Спортният график, системните занимания и дисциплината по време на лагера се отразяват ползотворно на децата. Затова тренировките по адаптирано плуване за децата продължават целогодишно. Стъпка по стъпка се подготвят както опитните, така и новите бъдещи лагерници. През годината за тях се организират различни спортни и коледни празници.

Сдружение „Спортен клуб БГ и спорт за всички“ е сред 19-те финалисти, които получиха подкрепа от фонда на програмата „Фантастико до теб“. Тази година конкурсната процедура ще стартира на 15 март, като програмата ще финансира проекти за 500 000 лв. в сферите „Образование и култура“, „Здравеопазване“ и „Социално предприемачество“.