Откриха Краеведски център в Кюстендил с подкрепата на финансовия директор на ФАНТАСТИКО ГРУП

От началото на новата година учениците на Кюстендил ще могат да се запознаят отблизо с наследените културни и природни богатства на родния си край благодарение на новия Краеведски център към Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров“.
Проектът, реализиран по програма „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“, беше официално представен по време на годишната церемония „Читателите на годината“. Изграждането на модерния център за работа с деца е лично подкрепено от главния финансов директор на ФАНТАСТИКО ГРУП Янислав Стойчев. Заради личния си принос той беше отличен в категория „Дарител на 2023-та“.
„Малцина са хората, които се стремят да научат децата ни на историята, да запазят миналото си и да го предават по модерен начин. Това ме впечатли изключително много и беше причината да се включа в инициативата на Регионалната библиотека и да я подкрепя лично. Желая им много успех, много млади и любопитни читатели“, каза Янислав Стойчев при приемането на наградата. Той е и емоционално свързан с каузата на родния си град Кюстендил. Със средствата по проекта „Лечебни пътеки за тяло и дух – балнеология, изкуство, архитектура” са създадени специални видеа, табла и пощенски картички, които ще помогнат на децата в региона да се запознаят с историческите и природни богатства на Кюстендил. Краeведският център се радва на огромен интерес сред учениците в града и вече има записани групи, които ще го посетят в първите дни на 2024-та. Целта на екипа на библиотеката е да възпита гордост от богатството на родния край и по иновативен начин да предостави информация и знание за регионалното културно-историческо наследство. „Опитваме се да предлагаме на учениците модерни начини за придобиване на тези толкова ценни знания. Тези рекламни продукти имат единствено образователна цел, но нашата далечна препратка всъщност е, че те могат да бъдат един много добър туристически акцент във всичко това, в което искаме да се превърне нашият град – в център на балнеологията, на културата и на туризма“, сподели директорът на библиотеката София Пейчева. В Краеведския център учениците ще имат достъп до богат фонд от книги за този край на България, както и да се докоснат до вестници на над сто години – от периода след Освобождението до днес. Всички деца, които посетят библиотеката, ще могат да видят и 26 табла, свързани със значими личности и събития от Кюстендил и региона, а QR кодове върху тях ще водят читателите към богата библиографска информация. Специално създадени по проекта видеа пък ще разказват за архитектурата, балнеологията и историята на този край. Всеки посетител на библиотеката ще си тръгва с уникален подарък – картички с обекти от района на Кюстендил – също изработени със средства по проекта.Изграждането на Краеведския център към Регионалната библиотека в Кюстендил е един от 19-те проекта, финансирани в първото издание на социално отговорната инициатива „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“. Програмата подпомага проекти в шест ключови области: образование и култура; здравеопазване; подкрепа на уязвими групи; социално предприемачество; спорт; околна среда. „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“ има амбицията да допринася за постигане на устойчива промяна в обществения живот чрез проекти и инициативи, реализирани както по идея на ФАНТАСТИКО ГРУП, така и по идея на неправителствени организации и физически лица.